Volné radikály a detoxikace

Volné radikály a škody, které mohou nadělat na buněčné úrovni, získaly v posledních několika letech velkou pozornost. Oxidační stres způsobený volnými radikály - které jsou vyráběny během normálního chodu metabolismu a buněčné funkce, během psychického stresu a také vlivem škodlivých látek v ovzduší, vody a potravin - je zapojen do všeho, od stárnutí a vrásek kůže, poškození DNA, diabetu, po rakovinu a srdeční choroby.

  • Volné radikály mohou lidské buňky ovlivňovat a dlouhodobě mohou způsobovat předčasné stárnutí a také mnoho dalších negativních procesů v těle
  • Působení volných radikálů se stále silněji vyvíjí s pokračujícím znečišťováním životního prostředí a kritickými hodnotami slunečního záření

Acai a maqui berry dodávají tělu jedny z nejsilnějších přrozených antioxidantů na světě

Bobule acaí jsou jedny z nejvýživnějších plodů a zároveň jedny z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Po století, místní Indiáni sbírali acaí pro jeho výživnost a léčivé schopnosti. Přezdívali mu proto ovoce Bohů -jsou totiž zdrojem jedněch z nejsilnějších antioxidantů na světě.

Vitamíny, které se nacházejí v acai bobulích obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, C a E. Bohatý obsah vitamínů je doplněn vlákninou, bílkovinami, omega-3 a minerálními látkami, které lze najít také uvnitř ovoce. Na vysoké úrovni se nacházejí i minerály, jako je draslík, měď a mangan. Dále přítomný antioxidant nazývaný Anthokyanin, JE JEDNÍM Z NEJSILNĚJŠÍCH ANTIOXIDANTŮ VŮBEC.

Co jsou antokyany a flavonoidy?

U sušeného ACAI ovoce bylo prokázáno, že obsahují antokyanů (3,19 mg / g), antokyany představují asi 10% celkové antioxidační kapacity.

Práškový přípravek obsahuje dvanáct flavonoidům podobných sloučenin, včetně homoorientinu, orientinu, taxifolinu, deoxyhexosy, isovitexinu, scoparinu, stejně jako proanthocyanidinu (12,89 mg / g) a nízké hladiny resveratrolu (1,1 μg / g).

 

Proč jsou antokyany důležité?

Antokyany zpomalují růst rakovinných buněk
Byl prokázán antikancerogenní účinek barevného ovoce a dalších plodin na střevní rakovinné buňky.Dnes známe přes 300 různých antokyanů.

Na 234. výroční konferenci Americké chemické společnosti (American Chemical Society, ACS) byly doloženy dříve publikované názory, že barevné ovoce a zelenina vykazují dobré zdravotní účinky díky svým chemoprotektivním složkám, které obsahují.

Studie na krysích a lidských buňkách, povedené v Ohio State University, USA, prokázaly, že antokyany, odpovědné za červené, purpurové a modré zbarvení ovoce a zeleniny, zpomalily růst středních rakovinných buněk a v některých případech dokonce zničily 20 % těchto buněk. Tento účinek byl výraznější u exotických plodin. Výrazněji působily např. nachová kukuřice a borůvky, méně již ředkvička. 

Prováděné in vitro testy z hlediska antioxidační aktivity prokázaly vysoké antioxidační působení. 1000mg extraktu má 3871 ORAC t.j. 2,5x vyšší hodnoty, než je denní potřeba. Vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin snižuje hladiny LDL cholesterolu a stabilizuje hladinu HDL cholesterolu.
 
Vzhledem k obsahovým látkám zlepšuje Acai a Maqui berry:
  • biosyntézu hemoglobinu a následně tvorbu červených krvinek
  • působí hypotonicky a vasodilatačně. 
  • Působí regeneračně na endothel cévních stěn a zároveň zlepšuje jejich elasticitu.
Acai berry a maqui berry je proto jasná volba každého, kdo má obavy o své zdraví, potřebuje doplnit energii či pro ty, kteří  potřebují pomoci tělu po náročném fyzickém cvičení.