Murta berry 100g - UGNI MOLINAE
Detailní popis produktu
Murtilla se používá v chilském lidovém lékařství k léčbě stavů, jako jsou průjem, úplavice a bolesti močových cest. Používá se také pro adstringentní a stimulační vlastnosti. Murtilla byla tradičně používána Mapuche indiány pro různé nemoci, jako je bolest v krku, průjem, vředy, hemoroidy, porod, horečka, bolesti ledvin u nádorů, zánět, léze, migrény a jako mazání na jizvy.
OBSAŽENÉ SLOUČENINY
Fytochemické složení U. molinae zahrnuje širokou škálu polyfenolů v jejích listech a plodech a pentacyklické triterpenové kyseliny v listech (alfotolická, korozolová a asiatová kyselina). Dále bylo zjištěno v tomto ovoci 24 těkavých aroma látek, hlavními složkami byly methyl-2-methylbutanoát, ethylbutanoát, ethyl-2-methylbutanoát, methylhexanoát, ethylhexanoát, methylbenzoát a ethylbenzoát.
VLIV NA ZDRAVÍ
Murtilla listy vzbudily zájem kosmetického průmyslu, protože jejich antioxidační, fytoestrogenní a olyfenolický obsah by mohl pomoci v boji proti vráskám a dalším známkám předčasného stárnutí.
Extrakty listů U. molinae ukázaly silnou lokální protizánětlivou aktivitu u myší, což je dáno především přítomností několika pentacyklických triterpenových kyselin, včetně 2-a-hydroxy derivátů alfitolických, asiatických a korozolových kyselin. Extrakty murta listů navíc vykazovaly analgetickou aktivitu v modelech teplotních a chemických bolestí myší in vivo a také ochranné antioxidační vlastnosti v lidských erytrocytech vystavených oxidačnímu stresu kyseliny chlorné.
Antioxidační aktivita a další vlastnosti, o kterých bylo prokázáno, že mají extrakty z listů murta, jsou pravděpodobně spojeny s jejich schopností umístit se do membránové dvojvrstvy, omezit její tekutost, bránit difúzi volných radikálů a chránit změnu lidského erytrocytu. Kromě toho, vodné extrakty z murta listů mají inhibiční účinek proti růstu Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae a Staphylococcus aureus