Vážení zákazníci, při potížích s novým e-shopem můžete volat linku 607617267 nebo info@acaiprodukty.cz

Murta berry 100g - UGNI MOLINAE

299 Kč
Skladem

Prášek Murta je lyofilizovaný, to znamená sušený mrazem bez přísad nebo konzervačních látek. Zachovává si všechny své přirozené vlastnosti, zejména vysoký obsah antioxidantů.

Murta, Murtilla, chilská borůvka či chilská guava roste na jihu Chile, v podhůří And a také v některých regionech Argentiny a Bolívie. Důležitou součástí murty je pektin, což je složka široce používaná jako želatinové, emulgační a stabilizační činidlo. Jeho vysoký obsah pektinu (0,32-1,14%) umožňuje přípravu džemu, želé...
Murta obsahuje krom vápníku, fosforu a draslíku vitamín C, až 4,53–12,55 mg ve 100 g čerstvých bobulí.

Schválená zdravotní tvrzení dle (ES) č.1924/2006:
Vitamin C přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm, přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév a kostí, chrupavek.
Vitamin C přispívá k:
- normálnímu energetickému metabolismu
- normální funkci imunitního systému
- ochraně buněk před oxidativním stresem
- ke snížení míry únavy a vyčerpání
Vitamín C zvyšuje vstřebávání železa

Vápník je minerál nezbytný pro správnou funkčnost nervového systému, srážlivosti krve, normálnímu fungování nervových přenosů, normální funkci trávicích enzymů. Vápník se podílí na procesu dělení a specializace buněk.

Draslík přispívá k normální funkčnosti nervového systému, svalů, krevního tlaku.
Fosfor přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, má vliv na funkci buněčných membrán, přispívá k udržení zdravého stavu kostí a zubů.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Murtilla se používá v chilském lidovém lékařství k léčbě stavů, jako jsou průjem, úplavice a bolesti močových cest. Používá se také pro adstringentní a stimulační vlastnosti. Murtilla byla tradičně používána Mapuche indiány pro různé nemoci, jako je bolest v krku, průjem, vředy, hemoroidy, porod, horečka, bolesti ledvin u nádorů, zánět, léze, migrény a jako mazání na jizvy. 

OBSAŽENÉ SLOUČENINY 

Fytochemické složení U. molinae zahrnuje širokou škálu polyfenolů v jejích listech a plodech a pentacyklické triterpenové kyseliny v listech (alfotolická, korozolová a asiatová kyselina). Dále bylo zjištěno v tomto ovoci 24 těkavých aroma látek, hlavními složkami byly methyl-2-methylbutanoát, ethylbutanoát, ethyl-2-methylbutanoát, methylhexanoát, ethylhexanoát, methylbenzoát a ethylbenzoát.

 VLIV NA ZDRAVÍ

 Murtilla listy vzbudily zájem kosmetického průmyslu, protože jejich antioxidační, fytoestrogenní a olyfenolický obsah by mohl pomoci v boji proti vráskám a dalším známkám předčasného stárnutí.

Extrakty listů U. molinae ukázaly silnou lokální protizánětlivou aktivitu u myší, což je dáno především přítomností několika pentacyklických triterpenových kyselin, včetně 2-a-hydroxy derivátů alfitolických, asiatických a korozolových kyselin. Extrakty murta listů navíc vykazovaly analgetickou aktivitu v modelech teplotních a chemických bolestí myší in vivo a také ochranné antioxidační vlastnosti v lidských erytrocytech vystavených oxidačnímu stresu kyseliny chlorné.

Antioxidační aktivita a další vlastnosti, o kterých bylo prokázáno, že mají extrakty z listů murta, jsou pravděpodobně spojeny s jejich schopností umístit se do membránové dvojvrstvy, omezit její tekutost, bránit difúzi volných radikálů a chránit změnu lidského erytrocytu. Kromě toho, vodné extrakty z murta listů mají inhibiční účinek proti růstu Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae a Staphylococcus aureus